Изложба о грофу Сави Владиславићу Рагузинском у Суботици

     У  Градској кући отворена је изложба о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском, диломати руског цара Петра Великог, утемељивача школства у Сремским Карловцима и значајној историјској личности о којој се још увек мало зна.
      Поставку која обухвата више од стотину докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“ суботичкој  публици  представило  је Завичајно удружење  “Херцеговина”.
     Гроф Сава Владиславић Рагузински, рођен је далеке 1669. године, негде око села Јасеник недалеко од Гацка.
      Формирао је руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском... Обновио је српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске Империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун век касније. Својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу, а највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.
     - Ово је пета изложба после премијере у Галерији РТС. Велико је интересовање је за једну изложбу, али Сава то заиста заслужује. Изложба је настала у сарадњи са Националном библиотеком Републике Бурјатија и Представништвом Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве Српског. То је једини град који носи име највећег српског светитеља – истиче коаутор изложбе Бранко Вукомановић, указујући на везе Саве Владиславића и Саве Немањића.  – Изложба је посвећена преминулом Владимиру Давидовићу коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додели му заслужено место у националном памћењу. 

     Изложбу је отворио Милан Мицић, заменик покрајинског секретара за културу и секретар Матице Српске, поручујући да су сеобе расејале српски народ на разне стране и чиниле га народмо ратника, трговаца, али и дипломата какав је био Сава Владиславић.
     - Он је био симбол тог времена.   Можете ли га замислити како у 18.веку, дубини далеког Истока, црта мапе и оставља их за сва времена. Он није само историјска личност, већ и лик чије име носи неку врсту магије и који и у 21.веку израња из дубине времена – истиче Мицић.
      После отварања изложбе,  о грофу Сави и српско-руским везама било је речи на трибини у Великој већници.
    - За мене као градоначелника је велико задовољство што су Велика већница и Вестибил Градске куће постали место одржавања бројних важних догађаја везаних за неговање идентитета српског народа И мањинских заједница овог града – поручио је градоначелник Стеван Бакић, подсећајући на неке сегменте из живота грофа Саве Владиславића.  – Док је као један од најмоћнијих људи Руског царства разграничавао империје и оснивао градове и обавештајне службе,  овај херцеговачки Србин био је заслужан што је српско питање уведено у спољну политику једне  од најмоћнијих држава садашњег и данашњег света. Његова  помоћ и подршка биле су кључне да се српски народ после Велике сеобе у ове крајеве не одроди од својих корена и православне вере и зато не чуди што му је један од првих споменика подигнут у Сремским Карловцима. Херцеговци имају ту част да се посебно поносе овим човеком.
     Овом изложбом и трибином Завичајно удружење “Херцеговина” желело је да ширу јавност упозна  оним што је гроф Сава је доста урадио и за српски и за руски народ.
     - Инспирисани жељом да укажемо на значај лика и дела великог Саве Владиславића органозовали смо изложбу како би ширу јавност упознали са свим оним што је он радио у српској и руској историографији – каже Драгослав Андрић, председник Завичајног удружења “Херцеговина”.
    Уметнички део програма увеличала је драмска уметница Ивана Жигон.

(Извор: Subotica.com)