Слободан Ристовић: Записи о буђењу починулих


Милијан Деспотовић: „Живе камене душе“,
удружење потомака ратника 1912-1920,
генерал „Љубомир Марић“, Косјерић

     Једино песник са смелошћу рудара, који се од ракијског казана у јаму упутио, има  кураж  да крочи међу давно починуле, као да је на свадбу кренуо, где ће загледати и бирати невесту.
     Србима у потрази за погинулим, нису потребне архиве. Увек је више не пописаних од оних чије су ћаге и пусуле сачуване. Колико год да их упишеш и именом насловиш, више их остане. Само је под тим небом смрт родна, када му је  и на потиљку.
     У ту потрагу и претрагу се упутио песник Милијан Деспотовић, који је одавно многе душе, како песничке, сликарске, ратничке и друге, мученичке од жижљевине заборава и немара међ људе вратио.
      И записа да су крајпуташе у Срезу Црногорском, поново, неке из невида „окупили“ неимари Удружења потомака ратника 1912-1920, генерал „Љубомир Марић“, који дочуше зов из тишине јер „време је учинило своје. Наши камени војници обрасли су у маховину а њихове споменичке легитимације изгубиле су видност и читљивост. За многе, где ни путеви више нису проходни, претила је опасност да падну поново од метка запуштености и зарасту у невидник.“
      Ово је књига о окамењеним, од којих  се и камење склањало. Оно камење са људским ликом. А било га је. И има га. И биће  га. Куку брдима и планинама, хоће их надвисити људски студен. Ако се у ајдуке не дигну гује у тим стенама, маховином ће нам историја обрасти. Постаће северна и на петој страни света, црна ко Црногорски срез са седиштем у Косјерићу. И све околне вароши ће носити име тог среза, само ће ћата преносити мастионицу у другу варош, у којој је у душану остало црнине за бар једну мајку.
      Једино у Србији смрт роди, када град све убије, жега спржи и вода однесе.
      У њој нема празног места за гробове. Ту је још чукун ђед капарисао парцелу за унука. Не дај боже да је ко отме или препрода, мртав би му се крви напио. И из празних гробова се вије дувански дим. То нека душа вуче задњи дим, чекајући пупољак куршума.
      Незнаник  је празан војнички куфер, умиљати гроб, материца наше историје, без буквице и бријаћег сапуна.
       У обале у којој се не би могла ни гуја окућити, има места за немушти камен, споменик са крстом уместо главе. Камен је темељ и светионик, лобања за празну дупљу куле на Чегру. Сва недра мајки су Чегар и окрвављени пањ са  главом пуном панајије. Ту је Деспотовић дошао, да причести Милораде, Радоване, Богољубе, Родољубе, Кукуљубе и Јадољубе, којима су мајке по трновима и глоговима окачиле даровне кошуље, које вране назваше пустолинама.
     У свакој дупљи је по гавран и мајка, гуја и свилана сабља, којом јој је срце расечено.
     Ако му је воћњак пред погледом, сав је од шљива никлих из неких прсуја. Све су шљиве исте, па и оне које су се у јабуке преметнуле, уза сваку је бршљан сестрине кике и кора од лица изгребаних. Кад стегне мраз, па цикуну да небу прозор разбију, то је од мајчиног вриска.
      Ова књига, која је у место ордена на челу среза Црногорског, била би са мање позлате, да ју је писао неко други, а не песник. У сваком имену је бар по једно лицидерско срце испод имена којег нема. А то, што има војника без имена, то је остављено мени и теби, да неко име упишемо, када престанемо за именом трагати. Та крштеница не насловљена, остављена је каменој мајци, да може загрлити сина. Да има где свећу упалити и јабуку оставити о задушницама.
      У Србији би задушнице требале да буду бар два дана у седмици, да има два Бога. Овде је једино дупло туге и несреће. Неко вели да су туге сузама окишиле, па понекад затисну јарак костима. А онда се све у Мораву претвори и потоп учини...
      Када би сви живи Срби изашли да посете гробљанске њиве, не би их било ни за вратине...
 
                У Рогатици, 18. јануара 2022.