Драган Митић: Афоризми и епиграми

- Кажеш, ако се учланим, бићу ближе јаслама; хвала, не волим да се гурам са говедима у шталама. 
- Преподне, док је политичар, му не смета што држи целу главу у песку, а поподне, кад лопата на градилишту, смета му свако зрнце песка у оку.
-  Није важно шта је продавао, увек је захтевао бар нешто, осим кад се понудио некој партији.
- И нешто чисто логично у рукама политичара постане и прљаво и погрешно.
- Неки кажу да су лоши ови политичари који нас свађају и деле, а јер је био бољи онај који је људе ујединио око зле идеје
- Ко каже да наш посланик није довољно прорачунљивСамо не знам како то да није положио математику за шести разред вечерње основне школе.
- Како то да је наш посланик заглавио, кад нема скоро ништа, мислим у главиМора да су му нашли нешто у џеповима.
- Господине хекеру, да ли могу да наручим један Цовид за мој рачунарВаљда ће онда сва остала гамад на њему да се уплаши и негде сакрије. 
- А шта ако наши политичари носе маске само из једног разлога: да не треба често на краћење носева.
- И стилиста без укуса и политичар без морале су добри једино за снимке где се све види - оне порнографске.
- Како мислиш то: какво је ово време дошло - обавезне маскеПа време карневала је.
- Посланик из нашег села се држи оног свог: увек против свега вештачког, чак и памети и интелигенције, а увек за све природно, иако је то обична глупост.
- Тражили посланици неко боље име за овај нови вирус... и нашли га. Али су га ипак одбацили. Мачји кашаљ много боље одговара, рецимо, неком новом типу грипа који би побегао из владине палате.
- Бирао сам га на изборима, а види шта ради. Ма знам како ћу му рећи! То је исто као оно, кад се шеташ по парку и тамо неки лепи млади кучићи, а оно ти се залепи за потпетицу.
- Сад ми  је јасно зашто посланицима не иде кад их нешто питају: многи нису ишли у школу и нису имали ненајављене провере знања.
- Мислим ево нова влада, па ће сад да се рукују и... и готово - нема свађања. Кад они један другом лакат!

_________________________________________

1.
Песници неиспавани
и радници уморни
то је све исто
моје ноћи у кафани
и радни дани досадни
ко лепљиво тесто

2.
Замисли
само једном
да можеш све
и ... пољуби ме

3.
У нежном очекивању тебе
су и сва пролећа и лета и миле јесени
и зиме у сребрном инју 
прошле без смисла и потребе
сва времена овог света су били само трени

4.
Буди моја Пиета
једино тако ћеш личити на њу вечно лепу
и тепаћеш ми довека
непрестано се удварати
увек истим погледом
блажено шапутати нежности
спокојним уснама
уз тихи призвук вечности

5.
Кад се једном вратиш
у она моја пуста свитања
нећу те питати... ништа
осим једног питања:
зашто се ниси пре вратила

6.
Била си укус најслађег окрајка
свежег домаћег хлеба
била си жива, за мене света
била си боја летњег неба
била си мирис најлепшег лета

7.
Кад је љуби песник страшћу која бљешти
отварањем Даминог гамбита
плане она у крик сва бесна
да од лудог  појāња
»La Dolce Vita«
из обичних речи настане песма


8.
Лепше од карактера је било тело
и све се на пар уздаха свело
васиону су осветлиле свеће
догореле превише олако
да би биле светлије него сунчан дан 
наше ноћи боје среће

9.
И зато, по ко зна који пут
имам само једну амбицију
да је волим више
но што је Петрарка волео Лауру!

10.
Дај ону лупу старинску негде затурену
која твоју радост претвори у боју златну
и онај луди кист што моју косу сребрну
бар на платну обоји у црну и младалачко сјајну

11.
А широм отворено срце 
уплета миле мелодије
у мисли што одбијају сету
знају кад да врисну, кад да оћуте
а најбоље звуче с тобом у дуету

12.
Никад више нећемо бити љупки
дивни као деца
као што ће на лири оног
што никад није волео
увек недостајати по која жица

13.
Морати је глупа реч и не иде уз љубав
али ако она жели да све 
то што је урадила и рекла уопште има смисла онда
мора да ме воли

14.
То је глас младог мудраца
истина без браде је 
али шта ће му кад  је као инје
доста је то што га увек задиве
стари песници и младе песникиње


15.

Све је 
људи слепи
презент једног јединог 
глагола - волети

16.
Ооdједном срећа 
сину у мом длану
то је твоја рука 
ти си се вратила

17.
Зато заборави ако неко каже
да видим ту луду љубав, где је
јер срце које воли не лаже
уз тебе ми се љуби, смеје

18.
Живим за неки будући поглед који ће све рећи
ако не онда не знам зашто постојим
ако није тако 
нека она каже колико је волим
19.
Не може се волети тако само кад ти хоћеш
само кад ти то пожелиш
или ћемо опет као увек до сада
ћутати и ти и ја
свако иза свог зида свог живота свог пакленог раја

20.
Кад те одбаци неко ко беше ти драг
је то права несрећа
не знам зашто о њима
не јављају ништа у главним вестима
не пишу на првим страницама новина



БЕЛЕШКА О АУТОРУ

    Драган Митић, рођен у Нишу, почео је да објављује литерарне текстове крајем 2019. Неке од песама и прича су и објављене у двојезичком зборнику »Биће боље-Боже«, који је штампан у Љубљани 2019 и који је доживео већ друго издање, овог пута и у издању Балканског књижевног гласника, № 46, 2021, едицији »Бела библиотека« и такође делимично преведен на македонски, »Книжевни елементи«, број 4, Битола, 2021. 
      Његов есеј је ушао у шири избор за најбољи есеј 2020. године у Словенији јер пише како на српском тако и на словеначком језику. На конкурсу за кратку причу на тему времена је за најбољу изабрана његова кратка прича и објављена у часопису »Ветрница«, Љубљана 2020. 
     На међународном конкурсу за најбољу кратку причу на српском језику за награду »Милован Видаковић«, коју сваке друге године расписују »Српске недељне новине - СНН« из Будимпеште, освојио је треће место и објаву приче в СНН, Будимпешта 2021. 
     На међународном конкурсу за књижевну награду »Муса Ћазим Ћатић« за најбољу песму 2020 године делио је четврто место и био награђен плакетом.
       На XX међународном конкурсу »Пјесме над пјесмама« добио је књижевну награду »Најлепши диптих љубавних пјесама« за 2021годину у Мркоњић Граду. 
     На традиционалном конкурсу Градске књижнице Велика Горица "Пишем ти писмо... натјечај за нај писмо" освојио је четврту награду за најбоље писмо 2021. 
    На конкурсу Славистичнега друштва Долењске и Беле награђена крајине је његова кратка прича, Ново место 2021. 
     На конкурсу »Дани сатире - Павле Тончић« за најбоље афоризме удружења стваралаца у култури »Завичај« добио је награду коју додељује породица Павла Тончића. 
      Његова прича »Без сувишних ријечи«, преведена на хрватски, освојила је другу награду "Стјепко Тежак" на Натјечају "Моје драго серце" у склопу Године читања 2021 у организацији Градске књижнице Озаљ и Огранка Матице хрватске у Озљу 2021. 
     Његове протестне песме биле су у ужем избору за наградо »Феферон« на лирерарном конкурсу »Менторјев феферон 2021«, кога расписују Јавни склад Републике Словеније за културне дејавности и ревија Ментор, Љубљана 2021. 
      На Међународном фестивалу поезије »Оловко не ћути« Центра за културу Барајево - Београд 2021 награђена је похвалом љубавна песма и такође песма за децу. 
      Његова кратка прича »За мене ћеш остати увек исти« је на међународном конкурсу библиотеке »Србољуб Митић« Мало Црниће добила похвалу. 
     Његова песма награђена је дипломом за треће место у категорији љубавних песама на конкурсу »Песничко пролеће Чукарице 2021«, Клуб писаца »Чукарица«, Београд, 2021. 
      Добитник је сребрне повеље за квалитет поетске креације на великом међународном конкурсу песника »Поезија године 2021« и заступљен у »Антологији савремене балканске поезије 2021«, Сарајево, 2021. За своја литерарна дела је у 2020. и 2021. години добио већи број похвала и диплома.
На више међународних конкурса су његова књижевна дела одабрана за штампање: песме у зборнику »Деспотова ризница«, Београд 2020;афоризми у зборнику афоризама »Дани сатире - Павле Тончић«, Житковац 2020;прича за децу, дечја песма и дечје хаику песме у зборнику »Деци с љубављу«, Креативна радионица Балкан, Београд 2020;песма у зборнику »Бешеновска приношења«, Бешеново 2020;песма у зборнику 9. Међународних књижевних сусрета »Себиљска ријеч«, Удружење за културу Нова свјетлот, Сарајево 2020;песма у зборнику »Ехо поезије«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, први циклус, Сарајево 2020;песма и кратка прича у »Зборнику Сосед твојега брега, Паралеле шт. 23«, Љубљана 2020;кратка прича у зборнику "Приче саткане од 357 речи", Књижевне вертикале, Београд, 2020;песма у зборнику »Прљача« Књижевно друштво Вихор, Дервента 2020;песма у зборнику »У огледалу сна«, Друштво књижевника «Душко Трифуновић«, Кикинда 2020; песма у зборнику »31. Хаику фестивал Оджаци«, Оджаци 2020;песма у зборнику »Трагови пјесме«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, други циклус, Сарајево 2020;прича у зборнику »У низу« најлепша остварења са 19. конкурса за најкраћу кратку причу, Алма, Београд 2020;песма у зборнику »Песнички конкурс - Јесен 2020«, Нови Сад 2020 и та песма преведена на бугарски језик у зборнику »Конкурс за поезия - Есен 2020«, »Српско бугарско пријатељство«, Нови Сад, 2020;песма у зборнику шестог песничког фестивала «Сремскокарловачки песнички бродови«, Београд, Сремски Карловци 2020;сатирична прича у зборнику »Сатиричне приче 2«, Алма, Београд 2020;песме у поетском зборнику »Онлајн поезија 2020«, Глушци, Удружење поетских стваралаца, Београд, 2020; песма у зборнику »Дозивање стихова«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, трећи циклус, Сарајево 2020;афоризме у зборнику »Афоризми и афористичари 20«, Алма, Београд 2020;кратка прича у књижевном часопису »Акт, бр 81-82-83«, Ваљево 2020;песма у зборнику «Делић раја«, Младеновац, 2020;песма у зборнику поезије »Шраф 2020«, бр. 2, »Шраф«, Београд 2020; песме у електронском зборнику »Пјесници који додирују љубав«, »XX Пјесме над пјесмама«, Мркоњић Град, 2021;песме, приче, афоризме и хаику песме у зборнику »Више од уметности« ИX међународног књижевног конкурса »Златно перо«, Књажевац, 2021;песма у зборнику »Тајна пјесме«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, четврти циклус, Сарајево 2021;кратку причу у зборнику »Најкраће приче 2020«, Алма, Београд 2021;песме у зборнику »Песмом против бомби«, Удружење писаца Крагујевца, Крагујевац, 2021; песма »Лопта« у преводу Лидије Димковске у македонском књижевном часопису за савремену светску књижевност »Книжевни елементи«, број 4, страна 133-135, Битола, 2021;прича ин мемориам Ђорђу Балашевићу у зборнику књижевног часописа »Књижевне вертикале бр.23«, Београд, 2021; афоризми у зборнику афоризама »Дани сатире - Павле Тончић«, Житковац, 2021;песма у зборнику »Породичне златне нити«, Књижевни уметнички клуб Бечеј, 2021;песма у зборнику »Синђелићеве чегарске ватре«, Удружење књижевника »Бранко Миљковић« Ниш, 2021;песма у поетском зборнику »Онлајн поезија 2021«, Глушци, Удружење поетских стваралаца, Београд, 2021;писмо у зборнику »Пишем писмо себи, dјетету«, Часопис за књижевност »Квака«, Велика Горица, 2021;хаику песме у »Хаику зборнику Лудбрег, 2021«, Центар за културу и информирање Лудбрег, 2021;песма у зборнику »Међународен поетски фестивал Лиературни искри 2021«, Гостивар, 2021;песма у електронском зборнику »Феста од верс у десетерцу сложена«, часопис за културу, умјетност и друштвене теме »Дискурс«, 2021; кратка прича и песма у Зборнику Славистичнега друштва Долењске и Беле крајине »Усода всех се в мени разодева«, Ново место, 2021;песма у зборнику »На крилима поезије«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, пети циклус, Сарајево 2021;прича од шест речи у електронском зборнику прича: »И би прича - Анд Тхере Wас Сторy«, поводом 60 година смрти Ернеста Хемингwаyа, у едицији »Порта Мунди« удружења за промоцију културне разноликости »Алиа Мунди«, 2021; песма у зборнику поезије »Шраф 2021«, бр. 3, »Шраф«, Београд 2021;песма у зборнику љубавне поезије »Вукова пера 2«, Клуб писаца »Вуково перо«, Зворник, 2021;песма у електронском зборнику »Феста од верс у десетерцу сложена«, Часопис за културу, умјетност »Дискурс«, 2021; песма и хаику песме у зборнику »Зборник успомена«, Креативна радионица Балкан, Београд, 2021;песма у зборнику 10. Међународних књижевних сусрета »Ријечи в камену«, Сарајево, 2021;песме, приче, хаику песме у зборнику »Живети за љубав« X међународног књижевног конкурса »Златно перо«, Књажевац, 2021;песма у зборнику »Вихорово Илинданско саборовање«, 20. Међународни Илиндански пјеснички сусрети »Прљача 2021«, Књижевно друштво Вихор, Дервента, 2021;песма у зборнику »Стихоалхемија«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, шести циклус, Сарајево, 2021;кратке приче у зборнику »Реч по реч«, Центар за комуникацијске студије и истраживања-ЦЕКОМС, Београд, 2021;песма у зборнику поезије »Шраф 2021«, бр. 4, »Шраф«, Београд, 2021;песма у зборнику »Кад таласи шапућу«, 10. Међународни песнички сусрети »Орфеј на Дунаву«, »Мајдан«, Костолац, 2021;песма у зборнику »19. међународни сусрети песника Између два света-Сећање на Бранка Миљковића«, Удружење књижевника »Бранко Миљковић«, Ниш, 2021;кратка прича у »Књижевном часопису Реублика«, Друштва хрватских књижевника, бр 7-8, Загреб, 2021;песма у зборнику »32. међународни фестивал поезије и песника«, »Панонки галеб«, Суботица 2021;хаику песме на традиционалном »32. Хаику фестивалу Оджаци« у Зборнику »Хаику фестивал« Народна библиотека »Бранко Радичевић«, Оджаци, 2021;љубавна песма и песма за децу у Зборнику »Оловко не ћути«, Центра за културу Барајево - Београд, 2021;На 4. међународном конкурсу књижевног часописа »Књижевне вертикале« је изабрана и штампана кратка прича у књизи »Ковид-19 у 357 речи«, Библитека Вертикале, Удружења независних писаца Србије, едиција Савремене Приповетке но. 10, Београд, 2021;песме у књизи »11. Ладин вечер«, Културно друштво Нит - Посочје, Бенечија, Резија, Толмин в Кобариду, 2021;писмо изабрано на Натјечају Друштва за промицање културе »Квака«, објављено у књизи »Пишем писмо себи, детјету«, Велика Горица, Загреб, 2021;песме у књизи »2. Покровско пјесничко саборовање«, Књижевни клуб Вихор, Дервента, 2021;песма у књизи »Видовданске бесједе 15«, Едиција »Свитања«, Библиотека »Видовданске бесједе«, књига 14, Српски књижевни клуб »Таласи - Прњавор«, Вучијак, 2021;песма у зборнику поезије »Шраф 2021«, бр. 5, »Шраф«, Београд, 2021;песма у зборнику »Магнетизам пјесме«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, седми циклус, Сарајево, 2021;песма у зборнику седмог песничког фестивала «Сремскокарловачки песнички бродови«, Београд, Сремски Карловци 2021;песме за децу и одрасле и приче за децу и одрасле изабране на Литерарнем натечају Књижнице Јосипа Вошњака, штмпане у зборнику »Чез поток скаче, кјер је мост«, Словенска Бистрица, 2021;кратка прича изабрана на Порталибрисовом литерарном конкурсу 2021 и штампана у књизи »Велики српски XИX век«, Порталибрис, Београд, 2021;кратка прича објављена и у електронком часопису кога издаје Удружење за промовисање културе и мишљења »А ПРИОРИ Научно-популарни часопис« Софиа, г.1, бр.2, Бања Лука, 2021;кратку причу у зборнику за најкраћу кратку причу »У данашње време« у Библиотеци Савремена књижевност, књига 413, Алма, Београд 2021;причу у зборнику за причу »Прича старог игумана« у Библиотеци Савремена књижевност, књига 414, Алма, Београд 2021;песма објављена у зборнику »Песнички конкурс - Пролеће 2021«, и преведена на бугарски језик у зборнику »Конкурс за поезия - Пролет 2021«, »Српско бугарско пријатељство«, Нови Сад, 2021;песма у Зборнику савремене поезије изабране на конкурсу »Биће бољих дана«, Свен, Ниш, 2021;кратка прича објављена у књизи »Сплет бесед«, »Зборнику избраних дел литерарнега натечаја МИКК 2021«, Завод Волосов храм, Пекел, Мурска Собота, 2021; кратка прича објављена у књизи »Прича се (п)о граду ВИ и ВИИ«, »Збирка кратких прича изабраних на натјечају 2021«, Градска књижница, Трогир, 2021;песма објављена у Зборнику савремене поезије »Биће бољих дана«, Свен, Ниш, 2021;кратка прича објављена у Књижевном часопису »Акт, бр 84-85-86«, Ваљево 2021;песма је објављена у зборнику »Песничко пролеће Чукарице 2021«, Клуб писаца »Чукарица«, Београд, 2021;песма је на 32. Међународном сусрету песника била изабрана и штампана у зборнику »Гарави сокак«, Књижевни клуб »Мирослав Мика Антић«, Инђија, Нови Сад 2021;песма и афоризми изабрани на Међународном књижевном конкурсу »Банатско перо 2021« су објављени у Зборнику »Чекајући светлост«, Библиотека и клуб књиге »Бранко Радичевић«, Житиште, 2021; песма у зборнику »Магнетизам пјесме«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, седми циклус, Сарајево, 2021;прича је на књижевном конкурсу Портала »Очаравање« и Часописа »Саппхоарт« била изабрана и објављена у дигиталном издању Зборника прича књижевне фантастике »Иза ума«, Вараждин, 2021;песма у »Антологији савремене балканске поезије 2021«, »Балканска пјесничка унија-Поезија године«, Сарајево, 2021;песма и прича за децу су избране на књижевном конкурсу »Спирала 2021« су објављене у »Ревији о литератури ин култури Спирала, Летник ВИИ, шт. 7«, Сплошна књижница Словенске Конјице, 2021;