Прекидач, дугме или тастер

    - Склоните се од тастера и померите ту кесу! - с висине ми каже портир, или како ли се већ зове, у пошти и важно стаје поред свог тастера. Ма брига ме за твој тастер, идем ја у оближњу банку – мислим.
     - Госпођо, зашто сте притиснули тастер на улазу и звонили? - прекорно ме пита сличан како се већ зове у банци, само нешто пристојнијег изгледа. - Када будете излазили притисните тастер поред врата - пословно ми даје даља упутства. Него шта, наравно да ћу да изађем! Зваћу ја телефоном за информацију која ми је потребна – мислим ја даље.
- Уколико желите информацију, притисните тастер један. За стање на рачуну, притисните тастер два. За наручивање чекова притисните тастер три; за кредитно одељење притисните тастер четири... Сви оператери су заузети, молимо зовите касније – изговара ми на телефону метални компјутерски глас.
      Уморна од тастера које смо некада звали дугме, или прекидач, легнем да спавам. Сањам како ми онај исти метални глас говори: -Уколико желите да угасите светло притисните тастер поред кревата!- онда оно двоје како ли се већ зову, из поште и банке, трче и не дају да притиснем прекидач док не кажем „тастер“. У сну ми моја баба Лепосава каже: - Ма дете! Стисни то дугме, па све те будале угаси! - Ма баба! Ништа ми ту не вреди ни дугме, ни прекидач. То морам да урадим на тастеру!- објашњавам назадној баби.


 Љубица Перовић