Александра Броћета: Плаветнило

                
       Снага....Невјероватна, распршујућа силина животних завеслаја и сакривена њежност у погледу мајке са особинама лавице...
        Давно је упловила у моју младост, а ја не примјећујући сакривено лане на бодљивим оштрицама живота претрчавам кошаркашки терен мислећи само о кошевима.
          Подигоше се изненада таласи и отворише испред нашег погледа разне обале..... а хриди....горостасне и тешке за мимоилажење....
Двије обале и разна искушења...
        Тркачким корацима покоравана је неправда, балансирајући између разочарења и радости. Након животне буре и олује, благо је спуштен кист са бојама Божанске милости.
     На једној обали два бијела лабуда испунише и украсише живот са истим осмијехом и погледом, на другој музика и листови хартије написани у самоћи, ублажише немирно море превисоких таласа. Два животна путовања са много сличности на разбацаним нотама и одлучним виолинским кључем, који смирује повисилице, а подиже снизилице урањајући у симфонију, која чека диригента срца и животни  ослонац.
           Оштре црте лица исијавају несаломљив карактер са сигурним летом између пјенастих облака. И један поглед, који ријетке душе примјете, поглед, који сакрива двије жеље наслоњене на мирисна острва надања и чистоће плаветнила дубине мора.
          Просипам ријечи запјенушане искреношћу, нескривеним дивљењем и поносом.               Плаветнило емоција, наде, жеља, таласа и карактера.
            Њено плаветнило.
 
( ЊЕЖНО, 3. Издање, Бесједа, Бања Лука, 2022)