Сашанка Доганџић-Капетановић: Ми смо староставни Срби на Косову и Метохији, најсветијој српској тапији

Ја, Сашанка Доганџић-Капетановић, од оца Милорада Р. Капетановић и мајке Слободанке Капетановић, рођене Дрекаловић. С поносом истичем своје корене који су кроз векове све чинили да сачувају Србство као и дан данас, сви ми који се налазимо на ццентралном Космету, где живимо и радимо, у Клиничко-болничком центру Приштина, у  Србским школама, Факултету и свуда где су Срби по Космету. С поносом представљам задужбину  Србску Цркву наших предака, то јест Стојана Доганџића Капетановића  у селу Доња Гуштерица. Ово је прва Србска црква обновљена после 520 година од Косовског Боја на Косову пољу .

Доганџићи Капетановић  су међу првим учитељима, директоримаа српских школа на Космету. 
Стојан је био директор Србске школе у Приштини, Липљану, Доњој Гуштерици  као и у Инстамбулу, обилазио изузетно велики број Србских школа у којима су похађали наставу наша Србска деца која су живела у Турској. Ти млади Србски нараштаји су потомци наших силом одвођених Срба са Космета и Србије у Турску.  

Поносна сам што сам члан Кола српских сестара и који смо захваљујући нашем сестринству прикупили и лично  однели хуманитарну помоћ на Космету,  у школи Свети Кнез Лазар  у Доњој Гуштерици. 
27.10 1999. године  стигли смо у Доњу Гуштерицу. Донели смо прву помоћ од повлачења војске и полиције на сопствени ризик и одговорност  1999. године  у Доњој Гуштерици  где је било 620 ђака за основну и средњу школу, што из Гуштерице и што у четири околна србска села. 
Ја сам лично тамо донела седам тона хуманитарне помоћи, то је био пшколски прибор, одећа и храна за ђаке!
Захваљујући  мојој рођеној сестри др Соњи Капетановић, која је била задњи србски лекар у Хитној помоћи у Приштини,  која се задња повукла из Приштине и дошла у наше село и кренула да пружа помоћ нашим Србима у амбуланти  у Гуштерици. 
Др Соња Капетановић  је специјалиста  на Гинекологији и акушерству у Клиничко-болничком центру Приштина, данас Грачаница. 
Другој сестри, Горици Капетановић Матовић која је и дан данас у селу Старо Грацко са четворо деце и десеторо унучади.
Одлучили смо да по сваку цену задржимо Енклаву Грачаница  
Стриц Дојчин Капетановић  је подлегао ранама спашавајући  Артемија Рашко Призренског из Приштине.

Други стриц проф. др Радомир Капетановић, чију су  главу уценили Албанци, морао је да напусти свој стан у Приштини. Брат је професор географије у Митровици .
Моји су сви и дан данас су на Централном Космету . 
Мајка нас је учила шта је чојство, а  шта јунаштво.  То је дивна србска мајка која нас је учила правим вредностима. Она је и данас жива 
Чекамо ослобођење Космета .
Многим нашим политичарима, као и претходним властима, не одговара то што јесмо и ко смо  .
МОЈА ПОРОДИЦА ИМА ПОВЕЉУ НА ЗИДУ У МАНАСТИРУ ГРАЧАНИЦА ЗА ОЧУВАЊЕ ПИСМЕНОСТИ  И СВЕШТЕНСВА ОД ТУРАКА ИЗ 16 ВЕКА.
Тада су постојале само три штампарије Гутемберг, једна је била на Ободу код Цетиња, друга у манастиру Грачаница, трећа у Немачкој. 
Моји су Соколари и 520 година су давали данак у соколовима Турском Двору .Били су изузетно  цењени и поштовани.

Моја породица је водила и попис из Турског вилајета  свих 520 године, колико су деце одвели пред Видовдан у Турску, ко се потурчио, колико је које село имало кућа, тако да по попису Албанци нису ни постојали на Космету. 
Албанце и Цигане су нам Турци довели у 16 веку.
На жалост Тито и комунисти  су највеће зло после Турске окупације. 

Они су раселили 690 Србских насеља и доживотно забранили  повратак тим Србима и Црногорцима, а у њиховим кућама насељавали Албанце по принципу БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО  и сваком 9 Албанчету Тито је био кум.
Мој прадеда досељен је у  Дренички округ, као и многи Срби из Колашина и Црне Горе због  заслуга од Краља Александра Каражорђевића,  јер су пружали одступницу Србима када су прелазили Албанску Голготу на Солунски фронт 
Тито је је цео Косовски Колашин раселио и поделио та имања Албанцима

Мојима су отели скоро све од имовине, деда  Раденко Капетановић је био у затвору који је после пуштања ит затвора убрзо и преминуо.Ми смо целог живота били обележени као четнички потомци, чиме се  поносимо

Ми смо СРБИ СТАРИНЦИ ИЗ ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ВОЈВОДЕ ОД СТАРИНА ПО ОБЕ СТРАНЕ .
ЖИВЕЛА СРБИЈА 
И САВ СРБСКИ РОД.
ДА ДОЧEКАМО ОСЛОБОЂЕЊЕ СВИХ СРБСКИХ ЗЕМАЉА. 
СЛАВА БОГУ