Миодраг Миња Милачић: Истина Петра Милатовића Острошког

  Како је "На бранику истине" Петар Милатовић Острошки, у свом аутобиографском роману оголио до кости све заблуде и скинуо маске интелектуалној метастази која је деценијама изједала вриједности и правила лажну слику прошлости покушавајући да нечистом преда будућност у сигурне руке пропасти.
     Како су напокон угледали свијетло дана " Сабрани староставни српски списи" и како је Петар Милатовић Острошки открио неке дуго чуване тајне сакривене у туђини које су биле осуђене на заборав вољом оних који су деценијама покривали прашином истину, а који ће се после ове књиге претворити у прах.
      Поштовани читаоци, драги љубитељи писане ријечи, у Банском двору у Бања Луци 2. марта 2023. године промовисана су два дјела Петра Милатовића Острошког. 
     Широкој публици представљен је роман који носи наслов " На бранику истине" и капитално дјело "Сабрани староставни српски списи" Петра Милатовића Острошког. 
     Као Предсједник Књижевног клуба Темељи из Подгорице изражавам задовољство што се мој клуб у правом тренутку појавио као суиздавач романа који говори о Петровој истини.
     Писац и вјечити бунтовник због тражења истине која је на овим нашим просторима као "игла у пласту сијена" открива оно што многе боли. Истина је као олово у месу. Истина је неком ко је заведен и надојен заблудама омча око врата. Све Петрове истине биле су  40 година  у егзилу.
     Многи су мислили да ће Петрове истине остати негдје у даљини и да неће имати одјека. Многи су покушали да склоне и уклоне Петра само због тога што је говорио истину, пркосио нечастивима, проналазио душмане по мишјим рупама, плесао са животом гледајући смрти у очи само због истине.
    У овом роману је све што треба да знате да би извукли суштину и добијете одговор ко је покушао да заустави ријеч, угуши слободу ,стави вјеру у запећак, преврне олтаре и припреми конаке за облаке.
     Тај Петров бунт од његових почетака коме је окосница била истина одредио је његов пут живота који је као вјечити вир показивао да нешто има ту у дубинама,ту међу светим редовима истине.
     Дуго сам размишљао читајући роман о томе од чега човјек треба бити састављен да претраје све те године на вјетру живота који туче и који жели да понесе ријеч која се дубоко заковала у темеље Петрове савјести. 
     Само они са чврстим карактером пркосе. Када будете узели овај роман у руке сазнаћете како се морал и карактер одржава на жици живота док су са стана паклене намјере душмана. Са романом "На бранику истине" Петра Милатовића Острошког открићете која је то надљудска снага потребна да претрајете. 
     Не, то није гордост, сила, нити самољубље, већ тврда вјера, љубав према оном исконском и повратак онда када сви мисле да сте утихнули.
     И упалио се тај огањ поново у родним Бјелопавлићима, у Велети гдје Петар након 40 година прелази праг старе куће која поново живи, траје, оживљава сјећања, уноси љубав и наслања бадњак.
    И тај огањ,  та искра која је најближа небу је Петрова духовна вертикала којој тежи у молитвама када мрак почиње да окива дан.
    Наручите, прочитајте, чувајте овај роман и издигните се из монотоније тако што ћете поштовати себе суочавајући се са истином.
   
Не одлажите је већ је држите уз себе као штит у овим временима када нечисти ходају отргнутих ланаца.
    Такође исте вечери били смо свједоци рађања капиталног дјела " Сабрани староставни српски списи" за које је Петар Милатовић Острошки добио "ПРИЗНАЊЕ КЊИГА ГОДИНЕ 2022".
      Ту су сажета сва она српска књижевна блага која су толико времена била неправедно увијена у омот тишине, која су Петровим дугогодишњим радом враћена на прави колосијек и успјешно исправљају намјерне грешке историје од оних који су је писали. Петар је са овим капиталним дјелом поручио да оно што су мислили да припишу забораву долази и остаје за навијек.
     Плашили сте се истине драги моји читаоци, учили сте погрешну историју и били заточеници једног система који је увијек ту у клицама рађања зла.
    Тога нема више нити ће бити када будете узели ова два дјела, када се будете сабрали у овој одузетој збиљи. 
    Жижак је ту. Тиња "На бранику истине" и пламти у "Сабраним староставним српским списима".



Миодраг Миња Милачић 
Подгорица 8 .март 2023.
Предсједник "Књижевног клуба Темељи"