Поклоничко путовање из Црне Горе светињама Холмије (Хума)

Хришћанско наслеђе представља значајан туристички ресурс

„Чудни су путеви вјере од Лима до Зете“ назив је пројекта прекограничне сарадње између Црне Горе и Србије, односно сарадње Никшића (Епархија будимљанско-никшићка) и Прибоја (Туристичка организација Прибој и Епархија Милешевска). Сарaдња двеју општина је започела још 2020/21. године с циљем стварања предуслова за заједничку понуду из области вјерског и културног туризма који је препознат као важан потенцијал за развој општина Прибој и Никшић. Како хришћанско наслеђе представња значајан туристички ресурс двије земље које треба његовати, промовисати и користити, а имајући у виду и да ове двије општине нису довољно популарне као туристичке дестинације, као ни шире подручје сјевера Црне Горе и западне Србије, упркос значајном културновјерском и природном богатству, препозната је потреба да се таква ситуација промијени понудом туристичког производа - путовања у слободно вријеме гдје је религија основни мотив за путовање, гдје је само путовање облик духовног напретка. У циљу промовисања и прављења вјерског туризма осмишљено је да се започну два промотина путовања за представнике медија из Црне Горе и Србије.
 
Новинари из Црне Горе тако су обишли светиње Холмије (Хума), односно старога средишта средњовјековне српске државе. Обилазак је почео од цркве св Василија Острошког (Никшић) и завршен посјетом манастиру Ђурђеви ступови (Беране). Промотивно путовање обухватало је и посјету адаптиране и опремљене историјске виле у Никшићу у сврхе ходочасничког и културног центра и изграђеног и опремљеног Центра за посјетиоце у Прибојској бањи. 

Пројекат који је заједнички осмишљен и заједно га имплементирају партнери у Црној Гори, Епархија будимљанско-никшићка, и Србији, Туристичка организација Прибој и Епархија милешевска, финнсира Европска Унија посредством Министарства финансија, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Републике Србије у оквиру Инструмената за претприступну помоћ. 

 Снежана Р. Радуловић