МУКЕ ПО ЧИЧИ, АУТОРА ЗОРАНА МИЛОЈЕВИЋА

У Београду је 13. новембра 2023. године, у Патријаршијском дому храма Св. Саве, одржана промоција романа МУКЕ ПО ЧИЧИ, аутора Зорана Милојевића, у издању куће "Пешић и синови".

О књизи и лику Драже Михаиловића, као и времену у коме је деловао као командант ЈВуО, на промоцији су, осим аутора и издавача, говорили: Матија Бећковић, Радован Калабић и Саша Адамовић. 

Књигу је аутор, као својеврсни завет своме оцу, који је био блиски пријатељ и саборац Дражин, конципирао на основу његових сећања и разговора, тако да је она аутентичан материјал за будућа истраживања времена и лика Драже Михаиловића, као једног од најоклеветанијих личности наше не тако далеке прошлости, који је на неки начин постао парадигма фалсификовања и креирања наше прошлости.

Слободан Јовановић је о Дражи написао: "... Ђенерал Михаиловић живи у народном сећању онако како живе јунаци из народних песама. Он је ушао у ред оних легендарних личности које имају да служе поколењима за пример. Те су личности нека врста народне савести. Познији нараштаји морају да пазе да се покажу достојни тако великих предака."

Писац предговора за књигу, Матија Бећковић, у свом уводном слову истиче да је Михаиловић "за живота био гоњен, клеветан, мучен, и најзад уморен. Његово тело је разнето на комаде, и он нема гроба. Али ови помени који му се чине показују да он и даље живи у души српског народа и да ће ту живети увек, докле српско име буде трајало, јер он је дао свом народу све што смртни човек може дати."





                                                                                                                                              Весна Пешић