Петар Милатовић Острошки: Идеолошки локалпатриоти највећи су идиоти

Рођаче, чувај се ових и оних.
И једни и други јесу да људи нијесу!
Кренимо редом.
Куну се у нацију, а понашају се анационално, чак и криминално. 

Преко ноћи су постали професионални „националисти“, а у ствари они су најобичнији идеолошки Тројански коњи који остављају магареће отиске по образу народа. 

Кад су потрошили „национализам“, било српски или црногорски, свеједно је то кад су у питању буџетски „националисти“, бацили су се на „локалпатриотизам“ који је даља сепарација ионако издијељеног народа на разне „нације“, фракције, партије и Бог те пита какве све мистериозофске (не философске!) манипулације.

Пењући се силазно доживљавају својеврсни мождани удар који није ништа друго него пуцањ у празно.

Оснивају нека племенска удружења у која учлањују само своје слијепе послушнике, чак и из страних држава. У исто вријеме у широком луку заобилазе докторе, професоре, академике, међународно призната имена јер са таквима не могу да манипулишу, али умјесто њих у уредништву племенских петпарачких гласила налазе се  неки са средњом школом, чак и са основном. Зато њихова гласила треба читати како би писмени и виоко образовани  научили како уопште не треба писати!

Све ово није толико уочљиво обичним људима на локалном нивоу као што је уочљиво њихово понашање. Наиме, по правилу опушке од цигарета бацају на тротоар, често на улицу и на тротоар избаце властити испљувак, по правилу смеће из аутомобила у току вожње избацују поред пута, тако да има држава постаје прљава  државна страва.

Истовремено куну се у вјеру, нацију и своју локалну средину коју унеређују, а  при том се безочно позивају на Бога и управо на такве медиокритете комотно се може односити мисао Еразма Ротердамског „Богу су најмилије будале!“

Те локалпатриотске будале мрзе све што је од њих паметније, образованије, храбрије, поштеније, успјешније и да не набрајам цио списака карактеролошних негативности искривљених локалпатриота, највећих идиота којим речнички фонд чини свега 200 ријечи

Истински локалпатриотизам је кад своју средину уљепшаш цвијећем, душом, мишљу, јер све што ружи средину је најогољенији идиотизам који нам данас сервирају идеолошки локалпатриоти као највећи идиоти!

Извор: Словословље