„Вашингтон тајмс“: Кина ради на ратовању уз помоћ контроле ума

     
     Министарство трговине САД увело је санкције кинеским технолошким компанијама и саопштило прошле недеље да је кинеска војска укључена у „опасан посао који је повезан са истраживањем о ратовању уз помоћ контроле ума“.
      Објава о санкцијама је дошла уз ограничене детаље о наводном раду Кинеске војномедицинске академије и још 11 кинеских истраживачких института, пренео је „Вашингтон тајмс“.
    Биро за индустрију и безбедност САД саопштио је да само кинеска Академија и њене филијале користе „биотехнолошке процесе да помогну кинеској војсци, а у то је укључено и оружје за контролу ума“.
    Три извештаја кинеске Народне ослободилачке армије до којих је дошао „Инсајд д ринг“ бацио је светло на обим кинеског рада на пољу мозга и показао је да је истраживање у току већ неколико година, истиче вашингтонски лист.
     Извештаји из 2019. године откривају развијање наоружања које циља ум, што, наводно, кинески званичници називају „интелектуализацијом ратовања“.
     Према једном извештају, напредак у науци и технологији довели су до метода и способности да покори непријатеља на досад невиђене начине, преноси Танјуг.
   „Рат се померио од убијања непријатеља, до парализовања и контролисања противника“, наводи се у извештају са насловом „Будућност концепта војне надмоћи“.
     У фокусу је сада, како се додаје, сломити непријатељу вољу за отпором, а не физички га уништити.