Револуционарни пројекат: Русија ће обезбедити Земљи енергију из свемира

© Фото : Роскосмос / Александр Самокутяев

Холдинг „Руски свемирски системи“ (део „Роскосмоса“) завршио је радове на пројекту перспективне свемирске електране која ће преносити сунчеву енергију из свемира на Земљу, саопштила је прес-служба холдинга.

„Пројекат ће обезбедити редовно снабдевање алтернативном електричном енергијом тешко доступних области Земље – острвских, планинских и северних, без обзира на временске услове и доба дана, а такође ће омогућити пренос енергије на друге свемирске летелице за 'планирано пуњење' у случају хаварија“, наводи се у саопштењу прес-службе.
      Комплекс ће се састојати из два дела — свемирског и копненог. У свемиру ће се налазити модул предајник, односно беспилотна свемирска летелица површине 70 квадратних метара, која ће акумулирати сунчеву енергију и преносиће је на Земљу. На површини ће се налазити пријемни модул, односно систем антена које преко ласерског канала примају сунчеву енергију, трансформишу је и дистрибуирају.


      „Руски свемирски системи“ (РСС) истичу да је пренос енергије са станице на Земљу могућ уз минималне губитке, док су соларни панели који се налазе у космосу вишеструко енергетски ефикаснији од оних који раде на Земљи.
      С тим у вези, истраживачки инжењер у одељењу за развој перспективне опреме РСС Марија Баркова сматра да је тај пројекат алтернатива термонуклеарној енергији. (Спутник)