Јарослав Комбиљ: Виртуелна стварност

     Смркавало се. Седео је у собичку, затворених очију, подбочен левом руком, са нежно стиснутом песницом у којој је био један омањи облутак. Није палио светло. Седео је непомично, као гипсана фигура у каквом музеју. Једино су му мисли навирале попут набујалог потока после пролећних киша. 
     Ма колико се трудио, није успевао да их обузда, јер му је облутак, којег је љубоморно стискао у шаци, неумољиво дозивао сећања и распиривао осећања. По ко зна који пут, преживљавао је трнутке среће од пре три године. 
      Био је то тренутак када му је Тања, док су шетали пустом плажом у раним јутарњим сатима, враголасто се смешећи, пружила облутак који је покупила под босим ногама, држећи сандале у другој руци. Шеретски је додала: „Ето ти, да имаш успомену од мене“. 
      Био је то управо овај облутак који је сада  држао у шаци. Кад год би га узео, ма колико то било чудно, осетио би неку топлину, а у ушима би му одзвањао шум морских таласа, као оног дана док су безбрижно шетали обалом једног приморског градића. Тих двадесетак минута дружења заробио је у овом, таласима извајаном комаду камена. Тих двадесет минута надања, које је преметнуо у оно што нису били,  утамничио је у своме сећању. Тих двадесет минута, један трен у животу, попут магновења, постали су храна за његову машту. Постали су грађа за виртуелну стварност из које није имао храбрости да изађе.