Преминуо књижевник Милован Витезовић

 
Милован Витезовић + 1944. - 2022.
   Књижевник Милован Витезовић преминуо је данас у Београду у 78. години, речено је Танјугу у Скупштини града.
     Милован Витезовић рођен је у Витезовићима код Косјерића 11. септембра 1944. године.
     Школовао се у Тубићу, Косјерићу, Ужицу и Београду; дипломирао је на Филолошком факултету, одсек општа књижевност, потом и на Факултету драмских уметности, одсек драматургија.
    Био је дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уметности.
     Писао је песме, романе, драме, филмска и ТВ сценарија, есеје, критике и афоризме.
     Објавио је више од четрдесет књига у преко 180 издања.
     Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери. Књиге је објављивао на немачком, енглеском, италијанском, словеначком, руском, македонском, грчком, румунском и хебрејском језику.
      За телевизију је писао сценарија за драме "Шешир професора Косте Вујића", и "Снохватице је I и II"; за игране телевизијске серије "Димитрије Туцовић" (8 епизода), "Приповедање Радоја Домановића" (8 епизода) и "Вук Караџић" (16 епизода). Писао је сценарија за игране целовечерње ТВ филмове: "Место сусрета Београд" и "Сребро на Одисејевом путу" за европске телевизије ОРФ и ЗДФ.
     Са Здравком Шотром радио је сценарија по својим романима "Лајање на звезде (награда фестивала Херцег Новог и Златна новосадска арена).
      Добитник је бројних награда.
     Као спољни уредник за капитална дела Завода за уџбенике и наставна средства, учествовао је у приређивању дела Павла Поповића, Богдана Поповића, Јована Скерлића, Милана Кашанина и девет томова Стојана Новаковића.
     Један је од приређивача Сабраних дела Симе Милутиновића Сарајлије.
     Био је председник је Удружења књижевника Србије.
     ´´