Петар Милатовић: Брат разбратио братство

     Анђелко, брат од најмлађег стрица, посјетио родно мјесто свог оца и умјесто да посјети кућу у којој је рођен његов отац Дејан, а у којој живи његов најстарији брат од стрица, Анђелко је отишао код снахе, жене средњег брата од стрица, оне  која се извјештила у сијању смутњи и раздора међу браћом, што му је добро познато. Послије неколико сати Анђелко је прошао поред родне куће свога оца. Није се сјетио да поздрави најстаријег брата од стрица који је у том тренутку заливао живу ограду поред самог пута, већ је кукавички сагао главу и прошао, а тај настарији брат од стрица кућу прадједову, дједову и очеву откупио је од сина те снахе код које је Анђелко отишао умјесто у родну кућу свога оца.
Послије два дана неко виче испред куће: 
- Домаћине. 
Најстарији брат од стрица излази.
- Ко је? 
- Ја сам Анђелко Дејанов, је ли слободно? –
- Није.
- Зашто?
- Зато што се најстарији брат од стрица не ословљава са "ДОМАЋИНЕ" и њему се не поставља питање „ЈЕ ЛИ СЛОБОДНО?“, а  и зато што ти је ближа моја снаха смутљивица коју сам ја довео у ову кућу, а код које си био прије два дана и радио на њеном имању од кога сам се ја одрекао у корист свих наследника, да би послије, пролазећи поред моје куће кукавички сагао главу и прошао не поздравивши најстаријег брата од стрица, срам те било, неваспитани створе!
Анђелко је пружио руку и био је у старту заустављен.
- Не треба ми твоја прљава рука и прљав образ дволични. Марш. Никад више да ми се нијеси јавио кад не знаш за елементарно домаће васпитање.  Марш фукаро издајничка!  Новац који сам из Беча слао и посуђивао твом оцу опростио сам, али теби нећу опростити овај твој лицемјерни кукавички издајнички поступак, а ни твом оцу сада не могу да опростим што је, заједно са још два брата, односно моја два стрица Радоманом и Јованом, распродао огромно имање прадједово, дједово и очево другима умјесто да су продали мом оцу! Марш фукаро издајничка. Обрукали сте сви заједно ову часну кућу. Стиди се пред сјенима предака који се  у историјским изворима спомињу 1359. године, равно 30 година прије Битке на Косову.