Чудни су путеви вјере од Лима до Зете

СТВАРАЊЕ И ПРОМОВИСАЊЕ ВЈЕРСКОГ ТУРИЗМА

Видоје Дидановић, Константин Дојић, Марко Ковачевић, Митар Бараћ
Туристичка организација Прибој са партнерима Епархијом будимљанско-никшићком и Епархијом милешевском, а у склопу пројекта прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, тј. градова Прибоја и Никшића, који је ко-финансирала Европска унија (посредством Министарства финансија, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Републике Србије у оквиру Инструмената за претприступну помоћ) организовала је (у периоду од 16. до 23. јуна) два промотивна путовања (једно из Никшића, а друго из Прибоја) за новинаре из Црне Горе и Србије под називом „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете“ (или „Стазама Холмије“) ради  успостављања контаката између туристичких радника и представника медија, односно ради представљања и популарисања новоствореног туристичког производа који ће бити доступан преко  агенција, туроператора и субјеката у сектору туризма, како домаћим тако и страним гостима којима је религија и духовни напредак основни мотив за путовање.  
Протођакон Константин Дојић: „Овај наш простор, север Црне Горе и југозападна Србија, је некадашње, можда, средиште прве српске државе. Ово има значај као есекс за Уједињено Краљевство или као, да не кажемо,  Московска кнежевина за данашњу Русију. Значи ово је место гдје смо сви настајали, ово је место гдје су настајале наше приче, настајала наша духовност, наша култура, наш језик и као такво јако интересантно за Србију и Црну Гору, Босну и Херцеговину, за српски културолошки духовни простор. Такође, ово је део где је ишла техтонска напрслина између западног и источног римског царства. Ово је место које је туристички, односно културолошки, духовно, цивилизацијски битно и за остатак хришћанске Европе, јер ми овде имамо светиње из IV и V вијека, имамо границу између Западног и Источног римског царства и све оно што је расло овде расло је на тој техтонској напрслини која се и данас мало осећа, али углавном ови простори имају шири значај за посетиоце и туристе из целе Европе... Један викенд обилазак не само да пружа неку духовну  утеху обиласком манастра и свих светиња ... већ даје и неку образовну димензију, а такође и димензију једног квалитетног корисног и душекорисног утрошка слободног времена. За један дужи викенд можете да обиђете много немањићких светиња, можете да се прошлост отвори пред вама  у комбинацији са дивном природом, бањским водама и обиласком предивних нанастира, који су нажалост слабо посјећени јер се слабо за њих зна, али овуда се пролази кад се иде на море, али овуда вреди и долазити, а не само пролазити, тако да би свакоме из Србије и Црне Горе препоручио да обиђе ову туру која ће бити у понуди код агенције у догледно време.“

Новинари су на поклоњеном поклоничком путовању стекли најљепше  утиске (које већ презентују и које ће презентовати и у наредном периоду јавности) обилазећи светиње Холмије (Хума), односно старога средишта средњовјековне српске државе. Путовање је обухватало и посјету адаптиране и опремљене историјске виле (задужбине проте Милана Ћуковића) у Никшићу у сврхе ходочасничког и културног центра и изграђеног и опремљеног Центра за посјетиоце у Прибојској бањи. 

На завршној конференцији за штампу, која је организована у Никшићу, сумирани су утисци о реализованим активностима, а било је ријечи и о даљим плановима. Наглашено је и да је урађен приручник о вјерском туризму који је представљен на сајмовима у Београду и Будви.

Митар Бараћ, представник Туристичке организације Никшића, истакао је да „вјерски туризам и културно-историјско наслеђе као туристички производи могу да дају значајан допринос економској ревитализацији општина као што су Никшић и Прибој,“ а представник Туристичке организације Прибој, Видоје Дидановић, је рекао да се пројекат званично завршава 30. јуна после чега ће се кренути у интензивније сарадње са агенцијама како би започела већа циркулација између два града и позвао Никшићане да „пробају благодети Прибојске бање“

Снежана Р. Радуловић