Иван Гаћина: Забранити усташке поздраве и обиљежја злочиначке НДХ

Иван Гаћина
Српско народно вијеће, н/р предсједник, госп. Милорад Пуповац, Гајева 7, 10000 Загреб
П Р Е Д С Т А В К А у свези подношења казнене пријаве због распиривања националне, етничке и вјерске мржње и др.
     Поштовани госп. Пуповац, обраћам Вам се као једном од наших најугледнијих политичара и саборских заступника, а посебно цијеним Ваше залагање за сузбијање било какве националне, етничке и вјерске нетрпељивости и мржње, односно Вашу нулту толеранцију на сваку такву појаву, а исто тако цијеним Ваше континуирано залагање за људска права, у најширем смислу, дакле социјална, национална, радна, политичка и др. за све грађане Републике Хрватске без обзира на националну, етничку или вјерску припадност.
     По мом мишљењу, посебно је важно Ваше бескомпромисно залагање за законску забрану злочиначког усташког злочина „За дом спремни“, као и других усташких обиљежја злочиначке творевине Независне Државе Хрватске (НДХ).
     Наиме, сад имамо ситуацију да је тај неприхватљив злочиначки поздрав оквалифициран као прекршај, а морао би бити законом забрањен, тако да је судска пракса нажалост шаролика па се у неким пригодама такав поздрав санкционира, а у некима не, зависно од околности, али и умрежености одређених структура с политичким естаблисхментом.
            Нажалост, томе је умногоме кумовала Комисија за суочавање с прошлошћу која је заправо беспотребно формирана, вјеројатно с циљем да се ова проблематика што више релативизира, макар се на деклараторном плану политички естаблисхмент и многе друге структуре заклињу у то да су против усташког поздрава, да је то злочиначки поздрав, који је неприхватљив и неспојив с модерном Републиком Хрватском, и да је НДХ злочиначка квислиншка творевина такођер неспојива с модерном РХ.
      Међутим, споменута Комисија за суочавање с прошлошћу направила је „медвјеђу услугу“ и Влади РХ, али и грађанима РХ, подваливши им „кукавичје јаје“ када је тај злочиначки поздрав дозволила у неким изнимним пригодама. Оно што је важно апострофирати је да тај злочиначки, нецивилизирани и апсолутно неприхватљив усташки поздрав „За дом спремни“, као нити било какво знаковље злочиначке НДХ не могу и не смију бити прихватљиви у било којој пригоди, дакле без изнимке, и такав поздрав, како је уводно речено, мора се експлицитно законом забранити, и то без изнимке и без обзира на пригоду у којој се користио. Дакле, мора се тражити апсолутна законска забрана усташког поздрава и било каквог усташког знаковља, као и ригорозно кажњавање починитеља, као што је то случај у земљама као што су Њемачка, Аустрија, Израел и др.
      Огромна већина хрватских држављана, Хрвати, Срби, Роми, Албанци, Жидови, Муслимани и др., без обзира на националну, етничку и вјерску припадности, апсолутно подржава, колико ми је познато, експлицитну законску забрану усташког поздрава и симбола без изнимке у којим се пригодама користе и притом се наглашава антифашистички карактер Републике Хрватске.
      Међутим, као што смо свједоци често на спортским приредбама, утакмицама, политичким скуповима, забавно глазбеним догађањима и слично, тај се злочиначки поздрав и усташки симболи користе од стране неких појединаца, а да то не наилази на адекватну реакцију нити јавности нити мјеродавних органа који би на такве недопустиве поступке морали ригорозно и промптно реагирати те изрицати адекватне казне починитељима тих недјела.
     Ми не морамо измишљати „топлу воду“, довољно је угледати се на примјер Њемачке, Аустрије, Израела и др., које земље имају нулту толеранцију за фашистички поздрав и било које фашистичко или нацистичко знаковље, те се починитељима у тим земљама за таква недјела изричу ригорозне казне. У том смислу неопходно је јачати свијест грађана о афирмацији антифашизма као цивилизацијске тековине коју морамо увијек његовати.
     Стога је Ваше залагање као врло угледног политичара и саборског заступника за поштивање људских права и законску забрану усташког поздрава и знаковља злочиначке НДХ од непроцјењивог значаја за Републику Хрватску, њене грађане и институције, а што је у складу с цивилизацијским еуропским стандардима којима тежимо и које желимо у што већој мјери инкорпорирати у наш уставно-правни и политички поредак.
            Желим Вас информирати о томе да сам дана 23.5.2022. поднио казнену пријаву Опћинском државном одвјетништву у Задру – Казненом ођелу, против Ивана Орешковића и Миле Мраовића из Госпића, због казненог дјела распиривања националне, етничке и вјерске мржње, коју казнену пријаву Вам у прилогу достављам.
           Надам се да ће мјеродавна тијела казненог прогона дјеловати у складу са законом, законским прописима и Уставом РХ.

 

Подноситељ представке,
Иван Гаћина, маг. инг. цомп.

 

 

 

У прилогу:

 Казнена пријава Опћинском државном одвјетништву у Задру – Казненом ођелу, против Ивана Орешковића и Миле Мраовића из Госпића, због казненог ђела распиривања националне, етничке и вјерске мржње, дат. 23.5.2022.

ОДО Задар, покренут Казнени поступак, КР-ДО-319/2022, дат. 25.5.2022.

Допис хрватског бранитеља из Хрватског вијећа обране, Сарафина Маркије, дат. 21.12.2021., који је послат 22.12.2021. на преко 480 е-маил адреса, али хрватске институције до сада очито нису адекватно реагирале док су средства јавног приопћавања (медији) очито одлучили не информирати јавност из тко зна којег разлога, а кад се према хрватском бранитељу овако поступа само зато што је из БИХ, замислите како се онда поступа према Србима у РХ

Моббинг Ивана Орешковића према професорици географије Неђељки Шахбазовић, дио преписке са сустава Теамс, дат. 8. и 9.2.2021.

 

 

 

Иван Гаћина

У Задру, 3. 06. 2022.